Sorbact® Fungi är ett modernt och enkelt alternativ till krämer och salvor

Under ogynnsamma förhållanden kan svampinfektion utvecklas i fuktiga hudveck såsom i bukveck, under bröst och mellan fingrar och tår. Vanliga symtom är rodnad, fjällande hud, klåda och blåsor, även dålig lukt kan förekomma. Sorbact® Fungi erbjuder en välbeprövad och enkel metod för behandling av svampinfektion i hudveck.

Bakgrund och symtom

Svampinfektion i hudveck drabbar i stor utsträckning överviktiga personer, personer med nedsatt immunförsvar (vid exempelvis diabetes) och kvinnor med stor byst. Infektionen kallas också candida-infektion och uppkommer lättare i fuktiga, varma miljöer. Därför kan även spädbarn och personer som arbetar i fuktiga, varma miljöer drabbas.

De vanligaste symtomen är klåda, blåsor eller sprickor i huden. Symtomen uppträder i t.ex. större hudveck, i kvinnors underliv och under bysten. Inte sällan ser infektionen ut som eksem och huden kan fjälla. Besvärande lukt kan också uppstå i det infekterade området.

De vanligaste symtomen

  • Klåda
  • Röda utslag
  • Eksemliknande hudförändringar
  • Besvärande lukt

Orsak

Svamp i hudveck beror på jästsvampen Candida albicans, som finns helt naturligt i alla människors tarmar och på slemhinnor. I hudområden där det blir extra varmt och fuktigt kan svampen sprida sig och ge kliande, svidande utslag, blåsor och sprickor i huden.

Svampen angriper ofta områden där huden har kontakt med annan hud. Vanliga ställen är under hängande bröst, i bukveck, armhålorna eller ljumskarna. Svampinfektionen kan ge mycket obehag och ha en besvärande lukt och de berörda områdena kan vara svåra att behandla.

Är det en Candida-infektion?

  • En jästsvampsinfektion medför utslag med ett mycket karakteristiskt utseende.
  • Om du är osäker bör du överlåta åt sjukvården att ställa diagnos.

Behandling

Förebyggande behandling

Man kan förebygga svampinfektioner på flera sätt. Att sköta sin hygien/ha en god hygien och tvätta sig regelbundet är ett grundläggande råd. Det är viktigt att torka torrt i alla hudveck. Om man ofta befinner sig i fuktiga miljöer eller arbetar i en varm och fuktig omgivning bör man använda kläder och skor i material som hjälper till med att transportera bort fukt från huden.

Sorbact® Fungi behandlar svampangreppet

Sorbact® Technology är en effektiv metod för att behandla svampangrepp i hudveck. Metoden bygger på en naturlig process, där svamp binds till förbandets yta.

Så gör du

Tvätta området med tvål och vatten, torka torrt ordentligt. Klipp till förbandet i önskad längd och lägg i direkt kontakt med infekterat område, fixera med hjälp av BH, kalsong, trosa eller hudvänlig häfta på frisk hud. Byte av förband rekommenderas i samband med daglig hygien.
Byt en gång dagligen. Behandlingstid är normalt 7-10 dagar. Fortsätt ytterligare några dagar efter att rodnaden har lagt sig och huden ser normal ut igen. OBS! Använd inte tillsammans med salvor och krämer.

 

Förebygg svampinfektion

  • Undvik fuktiga och varma miljöer
  • Använd luftiga kläder och skor, gärna i material som transporterar bort fukt
  • Ha en god allmän hygien


 

Sidan granskad av Margareta Grauers, dermatologisjuksköterska, 2017-06-29

Rekommenderade produkter

Sorbact® Fungi

För behandling av svampinfektioner i hudveck

Svamp binder till Sorbact®-ytan och avlägsnas vid förbandsbyte. För användning i hudveck, exempelvis bukveck, under bröst och i ljumskar.

Sorbact® finns att köpa på ditt närmaste apotek

Klicka på någon av länkarna för att komma till respektive apotek. Sorbact® finns på alla apotek, dock kan lokala skillnader i sortiment förekomma.