Sorbact® är ett registrerat varumärke som ägs av ABIGO Medical AB

ABIGO Medical AB

Sorbact® Fungi är ett modernt och enkelt alternativ till krämer och salvor

Under ogynnsamma förhållande kan svampinfektion utvecklas i fuktiga hudveck såsom i bukveck, under bröst och mellan fingrar och tår. Vanliga symptom är rodnad, fjällande hud, klåda och blåsor, även dålig lukt kan förekomma. Sorbact® Fungi erbjuder en välbeprövad och enkel metod för behandling av svampinfektion i hudveck.

Bakgrund och symptom

Svampinfektion i hudveck drabbar i stor utsträckning överviktiga personer, personer med nedsatt immunförsvar (vid exempelvis diabetes) och kvinnor med stor byst. Infektionen kallas också candida-infektion och uppkommer lättare i fuktiga, varma miljöer. Därför kan även spädbarn och personer som arbetar i fuktiga, varma miljöer drabbas.

De vanligaste symptomen är klåda och blåsor eller sprickor i huden. Symptomen uppträder i större hudveck, i kvinnors underliv och under bysten. Inte sällan ser infektionen ut som eksem och huden kan fjälla. Besvärande lukt kan också uppstå i det infekterade området.

De vanligaste symptomen

  • Klåda
  • Röda utslag
  • Eksemliknande hudförändringar
  • Besvärande lukt

Orsak

Svamp i hudveck beror på jästsvampen Candida albicans, som finns helt naturligt i alla människors tarmar och på slemhinnor. I hudområden där det blir extra varmt och fuktigt kan svampen sprida sig och ge kliande, svidande utslag, blåsor och sprickor i huden.

Svampen angriper ofta områden där huden har kontakt med annan hud. Vanliga ställen är under hängande bröst, i bukveck, armhålorna eller ljumskarna. Svampinfektionen kan ge mycket obehag och ha en besvärande lukt och de berörda områdena kan vara svåra att behandla.

Är det en candida-infektion?

  • En jästsvampsinfektion medför utslag med ett mycket karakteristiskt utseende.
  • Om du är osäker bör du överlåta åt sjukvården att ställa diagnos.

Behandling

Förebyggande behandling

Man kan förebygga svampinfektioner på flera sätt. Att sköta sin hygien/ha en god hygien och tvätta sig regelbundet är ett grundläggande råd. Det är viktigt att torka torrt i alla hudveck. Om man ofta befinner sig i fuktiga miljöer eller arbetar i en varm och fuktig omgivning bör man använda kläder och skor som hjälper att transportera bort fukt från huden.

Sorbact® Fungi behandlar svampangreppet

Sorbact® Fungi är en effektiv och väldokumenterad metod för att behandla bakterie- och svampangrepp i hudveck. Metoden bygger på en naturlig process, där svamp binds till förbandets yta.

Så gör du

Tvätta området med tvål och vatten, torka torrt ordentligt. Klipp till förbandet i lämplig längd och lägg i hudvecket, fixera med hjälp av underkläder eller hudvänlig häfta, exempelvis genom att fästa förbandet på kortsidan av förbandet. Det gör inget att förbandet sitter på frisk hud. Byt förbandet dagligen, tvätta alltid rent huden innan nytt förband läggs på. Behandlingstid är normalt 5-10 dagar. Fortsätt ytterligare ett par dagar efter att rodnaden har lagt sig och huden ser normal ut igen.

 

Förebygg svampinfektion

  • Undvik fuktiga, varma miljöer
  • Använd luftiga kläder och skor, gärna i material som transporterar bort fukt
  • Ha en god allmän hygien


 

Sidan granskad av Margareta Grauers, dermatologisjuksköterska, 2017-06-29

Rekommenderade produkter

Sorbact® Fungi

För behandling av svampinfektioner i hudveck

Svamp binder till Sorbact®-ytan och avlägsnas vid förbandsbyte. För användning i hudveck, exempelvis bukveck, under bröst och i ljumskar.

Sorbact® finns att köpa på ditt närmaste apotek

Klicka på någon av länkarna för att komma till respektive apotek. Sorbact® finns på alla apotek, dock kan lokala skillnader i sortiment förekomma.