Skavsår

En liten brännskada orsakad av friktion

Ett skavsår uppstår oftast på fötterna eller på lårens insida till följd av att huden utsätts för friktion. I många fall kommer skavsåret av att friktionen mellan underkläder, strumpor eller skor blir för hög, vilket gör att hudens övre lager skavs sönder. Här ger vi lite smarta tips om hur du kan undvika skoskav och andra skavsår samt hur du lindrar och behandlar skavsår som redan uppstått.


Så gör du för att undvika skavsår

Vad kan man göra för att undvika skavsår? Det bästa sättet är i många fall att hålla fötterna torra och att gärna lufta fötterna lite vid strumpbyte. Det är också bra att undvika att något skaver direkt mot fotens hud. Att byta strumpor ofta, särskilt om man ska gå längre promenader i skog och mark, är viktigt.

Gå in dina skor ordentligt

En vanlig orsak till skavsår vid träning och vandring är att man använder nya och oanvända skor, som inte är tillräckligt ingångna. Försök därför alltid att avsätta lite tid för att gå in skorna eller kängorna innan du ger dig ut. Du kan även pröva dubbla strumpor; en tunn nylonstrumpa närmast foten och en strumpa utanpå. Du kan använda ullstrumpor och helst undvika bomullsstrumpor, då bomullsstrumpor suger upp mer fukt. Se till att strumporna inte veckas då det lätt skapar skav och friktion.

Förebygg med plåster eller tejp

Du kan förebygga skavsår genom att använda plåster på utsatta hudområden som hälar, anklar eller tår. Du kan också använda tejp eller häfta som fäster bra.

Snabbguide

  • Håll dina fötter i form med fotfil, fotbad och mjukgörande kräm
  • Gå in nya skor och kängor ordentligt
  • Använd dubbla strumpor; en tunn närmast foten och en tjockare över
  • Vid till exempel löpning och cykling; använd tights eller cykelbyxor under byxorna för att minska friktion mellan låren

Om du fått skavsår

Tvätta och avlasta

Om du har fått en blåsa ska du försöka undvika att peta hål på den. Blåsan skyddar nämligen huden som håller på att bildas därunder. Tvätta istället rent med mild tvål och vatten. Duscha gärna och torka försiktigt torrt. Ta det lite försiktigt för att inte riva upp skavsåret. Skydda med ett förband.

Undvik infektion

Ett skavsår kan bli infekterat om blåsan går sönder och det blir ett sår. Det märker du genom att såret börjar göra mer ont efter något dygn, och huden runt såret svullnar och blir röd. Då kan du pröva att göra rent skavsåret extra noga, ett par gånger om dagen. Tvätta med vatten och mild tvål.

Kontakta sjukvården om du misstänker att ett sår är infekterat.

 

Använd Sorbact® Secure för att underlätta läkningen

  • Tvätta skavsåret försiktigt med mild tvål och vatten
  • Torka torrt
  • Sätt på Sorbact® Secure över såret
  • Se till att hela skavsåret täcks av Sorbact®-ytan

Sidan granskad av Margareta Grauers, dermatologisjuksköterska, 2017-06-29

Rekommenderade produkter

Sorbact® Secure

Minskar risken för sårinfektion

Plåster med unik teknologi som minskar risken för sårinfektion jämfört med standardförband1. Binder bakterier som finns i såret och underlättar sårläkning. Sitter säkert även i duschen.

Referenser

1.Stanirowski PJ, Bizoń M, et al. 2016. Randomized controlled trial evaluating dialkylcarbamoyl chloride impregnated dressings for the prevention of surgical site infections in adult women undergoing cesarean section. Surg Infect (Larchmt). 17(4):427-435. link

Sorbact® finns att köpa på ditt närmaste apotek

Klicka på någon av länkarna för att komma till respektive apotek. Sorbact® finns på alla apotek, dock kan lokala skillnader i sortiment förekomma.