Skärsår

Mindre skärsår kan lätt uppstå i vardagen. Alltifrån knivar till glas, papper och förpackningar har vassa kanter som kan ge både större och mindre sår på fingrar, händer och fötter. När du har skurit dig bör du snabbt rengöra såret, eftersom smuts och skräp som finns kvar i såret lätt orsakar infektion.


Mindre skärsår

Skärsår är en av de vanligaste sårtyperna. Många använder idag vassa köksknivar som är gjorda för professionella kockar. Ett snitt med en sådan kniv kan göra stor skada och resultera i djupa sår. Se därför till att hantera dessa knivar med försiktighet. Skärskador kan orsaka kraftiga blödningar så om du skär dig och får ett djupt sår, eller om det blöder kraftigt bör du omedelbart kontakta sjukvården. Vid sår som är större än någon centimeter, eller om såret glipar, kan det behöva sys. Kontakta sjukvården så att de kan undersöka och behandla såret.

Infektionsrisk vid skärsår

Om du skurit dig är det viktigt att komma ihåg att ett skärsår lätt kan bli infekterat. Kniven eller glaset du skurit dig på för lätt in smuts i såret. Du märker om skärsåret är infekterat genom att såret börjar göra mer ont efter något dygn och att huden runt såret svullnar och blir röd. Då kan du prova att göra rent såret lite extra noga, ett par gånger om dagen. Tvätta med vatten och mild tvål, gärna flytande. Om du upplever att infektionen blir värre eller symtomen ökar, kontakta sjukvården för en bedömning.

Behandling i fyra steg

  • 1. Tvätta händerna med tvål och vatten.
  • 2. Skölj rent såret under rinnande kranvatten, gärna med en handdusch.
  • 3. Använd mild tvål om det kommit smuts i såret. Det är lättast att använda flytande tvål. Kontrollera också att det inte finns kvar glasbitar eller något annat i såret.
  • 4. För ihop sårkanterna och sätt på Sorbact® Secure.

Behandling

Först och främst: du bör inte behandla ett sår som är större än någon centimeter på egen hand. Kontakta då istället sjukvården. Däremot är det bra om du rengör såret så snart du kan för att förebygga infektion, även om du överlåter sårvården till professionell sjukvårdspersonal.

Tvätta och torka bort smuts

Börja med att tvätta händerna noga innan du behandlar såret, eftersom öppningar och sprickor i huden alltid är extra mottagliga för bakterier. Rengör sedan såret noga med vatten och en mild tvål. Torka bort eventuell smuts. Använd en ren bomullsduk/kompress eller skölj med kroppstempererat vatten. ”Dutta” sedan området torrt innan såret läggs om.

Om något fastnat i såret

Om något trängt in i såret, som en glasbit eller annat föremål, bör du inte själv ta bort det. Föremål med vassa kanter kan orsaka skada om de avlägsnas på fel sätt. Överlåt därför till professionell sjukvårdspersonal att göra detta.

Kontakta sjukvården om du misstänker att ett sår är infekterat.

Kontakta alltid sjukvården vid frågor

  • Om du skurit dig kan nerver eller senor ha skadats. Du kan själv försiktigt känna efter om du kan röra på den del av kroppen som är skadad. Du kan också kontrollera att känseln är som vanligt nedanför såret. Om rörelse eller känsel är påverkad ska du kontakta sjukvården.

Sidan granskad av Margareta Grauers, dermatologisjuksköterska, 2017-06-29

Rekommenderade produkter

Sorbact® Secure

Minskar risken för sårinfektion

Plåster med unik teknologi som minskar risken för sårinfektion jämfört med standardförband1. Binder bakterier som finns i såret och underlättar sårläkning. Sitter säkert även i duschen.

Referenser

1.Stanirowski PJ, Bizoń M, et al. 2016. Randomized controlled trial evaluating dialkylcarbamoyl chloride impregnated dressings for the prevention of surgical site infections in adult women undergoing cesarean section. Surg Infect (Larchmt). 17(4):427-435. link

Sorbact® finns att köpa på ditt närmaste apotek

Klicka på någon av länkarna för att komma till respektive apotek. Sorbact® finns på alla apotek, dock kan lokala skillnader i sortiment förekomma.