Skrubb- och skrapsår

Skrubbsår är en del av livet. Vi ramlar eller stöter i saker i vår omgivning. Särskilt vanliga är denna typ av sår hos barn och idrottare som ramlar och skrapar knän, armbågar och händer. När man får ett skrubbsår skrapas det yttre hudlagret av, vilket kan vara både smärtsamt och medföra ökad infektionsrisk. I vår guide får du tips kring smärtlindring, hur du håller såret rent från smuts och skräp, undviker infektion och ser till att det läker så snabbt som möjligt.


Så sköter du om skrubb- och skrapsår

Ytliga skrubbsår blöder i regel inte lika mycket som djupa. Men det beror lite på var skadan uppstår. Om man får ett skrapsår i ansiktet eller på huvudet, kan även ett ytligt sår blöda relativt mycket. Ytliga skrubbsår kan också vara mer smärtsamma än djupa sår, eftersom de fina nervändarna som ligger under huden ofta skadas.

Gör rent med rinnande vatten och tvål

Ett skrap- eller skrubbsår rengör du enklast med rinnande, kroppstempererat vatten och mild tvål. Du kan också med fördel duscha. För att underlätta behandlingen, kan det i vissa fall vara en god idé att först lösa upp smuts och grus som fastnat i såret. Det kan du göra genom att lägga en blöt kompress över såret en halvtimme.

Minska smärta vid behandling

Skrapsår kan vara smärtsamma att sköta om. Därför kan det vara lämpligt att stryka på ett tunt lager bedövande salva 4-5 minuter innan behandlingen. Tänk dock på att vissa salvor inte ska ges till barn som är under ett och ett halvt år utan läkares ordination

Snabbguide

  • Innan du tar hand om såret, se till att tvätta händerna med tvål och vatten.
  • Skölj sedan rent såret under rinnande kranvatten och tvätta med tvål. Tänk på att använda en mild flytande tvål om du vill minimera smärtan vid rengöringen.
  • Ta försiktigt bort eventuell smuts och grus som har fastnat i såret. Smuts kan annars bidra till att såret blir infekterat.
  • Om såret börjar göra mer ont och huden runt såret svullnar efter något dygn kan det vara infekterat. Då kan du göra rent såret extra noga med tvål och vatten ett par gånger om dagen.

När bör du söka vård?

Vid asfalt i såret

Det kan vara svårt att få bort asfalt i sår. Asfaltsrester i sår kan tyvärr också ge upphov till fula ärr. Tänk därför på att alltid kontakta sjukvården om du är osäker eller har svårt för att rengöra såret själv.

Vid rodnad, var eller feber

Kontakta sjukvården om såret börjar vara eller vätska/rinna mer eller börjar göra mer ont.

Sidan granskad av Margareta Grauers, dermatologisjuksköterska, 2017-06-29

Rekommenderade produkter

Sorbact® Secure

Minskar risken för sårinfektion

Plåster med unik teknologi som minskar risken för sårinfektion jämfört med standardförband1. Binder bakterier som finns i såret och underlättar sårläkning. Sitter säkert även i duschen.

Sorbact® Absorption

Absorberande förband för vätskande ytliga sår

Sorbact® Absorption är ett sterilt bakterie- och svampbindande sårförband. Den unika Sorbact®-ytan binder bakterier från såret, underlättar sårläkningen och förebygger infektion. Kombineras med ett fixerande förband.

Sorbact® Compress

För vätskande ytliga och djupa sår

Sorbact® Compress är ett sterilt bakterie- och svampbindande sårförband. Den unika Sorbact®-ytan binder bakterier från såret, underlättar sårläkningen och förebygger infektion. Kombineras med ett absorberande, fixerande täckförband.

Referenser

1.Stanirowski PJ, Bizoń M, et al. 2016. Randomized controlled trial evaluating dialkylcarbamoyl chloride impregnated dressings for the prevention of surgical site infections in adult women undergoing cesarean section. Surg Infect (Larchmt). 17(4):427-435. link

Sorbact® finns att köpa på ditt närmaste apotek

Klicka på någon av länkarna för att komma till respektive apotek. Sorbact® finns på alla apotek, dock kan lokala skillnader i sortiment förekomma.