Infekterade insektsbett

Under sommarhalvåret är insektsbett vanliga. Inte sällan blir de också infekterade. Här hittar du information om olika typer av insektsbett, varför de blir infekterade och vad du kan göra för att förebygga och behandla infektioner.


Symtom - så märker du om du fått ett insektsbett

Insektsbett är vanligt förekommande, särskilt under sommarhalvåret när vi är ute lite extra mycket i naturen och rör oss. De vanligaste betten kommer från mygg, bin, getingar och fästingar.

Oftast ofarliga

I de allra flesta fall är ett insektsbett som man får i vår svenska natur relativt ofarligt. Däremot kan vissa sting ge allvarligare symtom, inte minst om den som blivit stungen lider av en allergi. Särskilt allvarligt är allergisk reaktion vid bistick och getingstick, som kan leda till allergi-chock (så kallad anafylaktisk chock). Detta kräver omedelbar sjukvård.

Vanliga symtom på insektsbett:

  • Smärta
  • Svullnad
  • Rodnad
  • Missfärgning

Så behandlar du ett infekterat insektsbett

Först och främst: små sår till följd av infekterade insektsbett kan i de allra flesta fall skötas om hemma. Det är viktigt att du eller ditt barn undviker att klia på bettet. Anledningen till detta är att när du kliar på ditt insektsbett kan du riva upp bettet och orsaka infektioner. Särskilt barn kan ha svårt att låta bli att klia på insektsbett – men det finns hjälpmedel.

Förebygg infektion genom att lindra klådan

Genom att minska klådan vid – och i – bettet undviker du att klia på såret, både i vaket tillstånd och vid sömn. Mindre kliande minskar också risken för ytterligare infektioner. Du hittar produkter för att minska klådan på ditt närmaste apotek. En bedövningssalva mildrar klådan och obehaget och kan låta insektsbettet gå över av sig självt.

Skydda såret och förebygg infektion

Genom att använda Sorbact® Secure minskar du antalet bakterier i såret och underlättar läkningen. 

Håll koll på infektionen!

  • När ett sår orsakat av insektsbett är infekterat är det viktigt att du håller uppsikt över infektionen.
  • Om symtom, såsom rodnad, värmeökning, svullnad, värk, var eller feber, inte går över eller att du upplever att de förvärras, kontakta din vårdcentral för en professionell bedömning.

Sidan granskad av Margareta Grauers, dermatologisjuksköterska, 2017-06-29

Rekommenderade produkter

Sorbact® Secure

Minskar risken för sårinfektion

Plåster med unik teknologi som minskar risken för sårinfektion jämfört med standardförband1. Binder bakterier som finns i såret och underlättar sårläkning. Sitter säkert även i duschen.

Referenser

1.Stanirowski PJ, Bizoń M, et al. 2016. Randomized controlled trial evaluating dialkylcarbamoyl chloride impregnated dressings for the prevention of surgical site infections in adult women undergoing cesarean section. Surg Infect (Larchmt). 17(4):427-435. link

Sorbact® finns att köpa på ditt närmaste apotek

Klicka på någon av länkarna för att komma till respektive apotek. Sorbact® finns på alla apotek, dock kan lokala skillnader i sortiment förekomma.